• Startdatum:
  • 13 november 2020
  • Cursusduur:
  • 1 dag
  • Werkzaam als:
  • Medisch specialist

Accreditaties

  • ABAN:
  • 6

Aangepaste wijze voor inschrijving (voorlopig):

Zoals het er nu naar uit ziet, gaat de cursus op de geplande datum door. Heeft u zich aangemeld voor de wachtrij, dan nemen we op korte termijn contact met u op.  Uw deelname is definitief zodra u van ons een factuur heeft ontvangen.

Boerhaave nascholing behoudt zich het recht voor de cursus alsnog te annuleren/te verplaatsen naar een latere datum of de locatie te wijzigen, op geleide van de geldende maatregelen m.b.t. COVID-19. We hopen op uw begrip.

--------------------------------------------------------------------

Er gaat ongetwijfeld wel eens iets mis in uw werk? In de medische sector ligt er een groot taboe op het maken van fouten. Tijdens de cursus Peer Support en Just Culture gaan we hier graag met u over in gesprek. U krijgt tips waardoor u beter met uzelf, uw collega’s en de situatie kunt omgaan als er dingen mislopen.

We willen graag van u weten hoe u denkt en voelt over falen. Wat zijn uw ervaringen en hoe wordt er met fouten omgegaan op uw afdeling? Vaak bestaat het beeld dat een falende arts gelijkstaat aan een slechte dokter. Het eerste doel van de cursus is om dit beeld te doorbreken. Het is juist belangrijk om niet veroordelend, maar onderzoekend in gesprek te gaan over het maken van fouten.

Samen met andere deelnemers bespreekt u de basisprincipes van peer support en just culture*. Collega-sprekers vertellen over hoe deze principes u kunt toepassen in de praktijk. Zo leert u hoe u het beste kan omgaan met uw eigen fouten en met die van anderen.     

Omgaan met conflictsituaties
In het tweede deel van de cursus leert u om te gaan met conflicthantering en het voeren van moeilijke gesprekken. Hoe kunt u dit in goede banen leiden als uzelf emotioneel betrokken bent? Tijdens de cursus leert u te onderhandelen volgens de Harvard Methode. Dit is een theoretisch en praktisch raamwerk, dat van toepassing is op allerlei moeilijke gesprekssituaties. Ook leert u te werken volgens de escalatieladder van Glasl. Na afloop van het theoretische deel oefent u de escalatieladder toe te passen op veelvoorkomende situaties.

 

*Peer support biedt ondersteuning die de negatieve impact van een medisch incident op de zorgverlener zelf en op de organisatie kan verminderen.
Just culture is een manier van het omgaan met elkaar èn met fouten die zijn oorsprong vindt in de luchtvaart.  Just culture is een omgeving waarin het uitgangspunt is dat iedereen fouten maakt en dat fouten er zijn om van te leren (en niet om bestraft te worden).

08:30 Ontvangst en registratie 
09:00 Introductie, ervaringsverhalen Peer Support, discussie
Peer support - team
10:45 Glasl, de dynamiek van escalatie
Ineke Booij
12:15 Conclusies van de ochtend
12:30 Lunch
13:30 Just Culture: wat betekent dat, hoe werkt het in het LUMC, ervaringen tot nu toe
Jaap Hamming
15:00 Gesprekstechnieken Harvard-methode
Ineke Booij
16:45 Evaluatie en afsluiting
17:00 Einde

 

 

LUMC
Hippocratespad 21, 2333 ZD Leiden

Gebouw 3
Zaal: V4-39/40
Route: 4e etage

Parkeren en bereikbaarheid LUMC 

Deelname € 275,-

Aangepaste wijze voor inschrijving (voorlopig):

We kunnen niet in de toekomst kijken, maar vooralsnog gaan we ervan uit dat onze geplande cursussen vanaf september doorgaan. U kunt zich aanmelden voor de wachtrij. U hoeft nog niet te betalen. Gaat de cursus definitief door, dan ontvangt u van ons bericht en sturen wij u een factuur.
Als de cursus doorgaat en het aantal aanmeldingen is hoger dat het aantal beschikbare plaatsen, dan zal toekenning bij deze cursus op volgorde van aanmelding plaatsvinden.

--------------------------------------------------------------------