Boerhaave Nascholing biedt onderwijs aan Artsen in Opleiding tot Specialist (AIOS) binnen het eigen vakgebied en daarbuiten. Specialismegebonden onderwijs wordt voor verschillende vakgebieden verzorgd, o.a.: dermatologie en gynaecologie (Cobra).

AIOS bij Boerhaave Nascholing

Artsen in opleiding tot specialist zijn een belangrijke doelgroep binnen Boerhaave Nascholing. Naast medische vaardigheden moet een AIOS verschillende competenties onder de knie krijgen. Boerhaave Nascholing biedt opleidingen en cursussen aan speciaal ontwikkeld voor het eigen maken van deze vaardigheden en competenties. De cursussen zijn evenwichtig verdeeld over de opleidingstijd, hierdoor sluit het goed aan op het niveau van de cursisten.

Onderwijs

Boerhaave Nascholing organiseert disciplineoverstijgend onderwijs voor de Leidse Opleidings- en Onderwijs Regio (OOR). Verschillende competenties komen aan bod binnen de cursussen. Naast de medisch-inhoudelijke vaardigheden is er een aantal niet-specialismegebonden competenties (volgens de CanMEDS) waarin een AIOS zich gedurende zijn opleiding moet bekwamen. Medisch handelen, communicatie, samenwerking, kennis en wetenschap, maatschappelijk handelen, organisatie en professionaliteit zijn voorbeelden van zulke competenties. Het onderwijs van Boerhaave Nascholing omvat al deze competenties en biedt daarnaast de kans om de AIOS deze competenties eigen te maken. Dagelijkse patiëntenzorgpraktijk biedt de basis voor de opleidingen. Door gebruik te maken van eigen casuïstiek en aan de slag te gaan met problemen uit de praktijk worden verschillende onderwerpen behandeld. Daarnaast worden vaak trainingsacteurs ingezet om de situaties zo realistisch mogelijk neer te zetten en goede oefensituaties te creëren.

Behalve opleidingen voor AIOS biedt Boerhaave Nascholing ook een aantal cursussen voor zowel de arts in opleiding als de opleider. Hierbij raken zowel AIOS als supervisor bekend met Shared Decision Making en leren dit toe te passen in de praktijk. Daarnaast wordt er ook nascholing georganiseerd in klinische onderwijskunde, waarbij arts-assistenten onderwijsbekwaamheden en docentprofessionalisering ontwikkelen.

Docenten bij deze cursussen zijn experts op hun gebied en steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen in het vak. Afhankelijk van de cursus wordt onderwijs gegeven door clinici, ethici, (gedrags)wetenschappers of onderwijskundigen.

Praktisch

De OOR ziekenhuizen financieren de deelname aan de cursussen voor deelnemers uit de OOR. Cursisten die werkzaam zijn buiten de OOR dienen het volledige cursusbedrag te betalen. Meer informatie over de Leidse OOR leest u hier

Wilt u iets vragen of heeft u een suggestie? Neem dan contact met ons op.