• Startdatum:
  • 8 mei 2020
  • Cursusduur:
  • 1 dag
  • Werkzaam als:
  • Medisch specialist

Accreditaties

  • ABAN:
  • Aangevraagd

DEZE CURSUS IS GEANNULEERD

In het kader van het beschermen van zowel patiënten als medewerkers tegen het risico van verdere verspreiding van het coronavirus (SARS-CoV-2), heeft de Raad van Bestuur op advies van het Crisisteam en de divisievoorzitters het besluit genomen om alle Boerhaave nascholing in zijn geheel tot septemberr 2020 te annuleren. Deelnemers en sprekers worden door Boerhaave Nascholing hierover persoonlijk geïnformeerd.

 

Als medische zorgprofessional zijn we getraind om oplossingsgericht te denken hoe we een ander kunnen helpen. We neigen er echter naar om een blinde vlek voor onszelf te hebben als het gaat om het herkennen van en omgaan met emoties als onmacht, angst en verdriet. 

Het kan daarbij zijn dat we ons niet veilig genoeg voelen op de werkvloer om onze kwetsbaarheid te tonen. Dan is het de werkcultuur dat ons belemmert om ruimte te geven aan deze gevoelens. Je werk als medisch professional zou een plek moeten zijn van professionele groei en persoonlijke ontwikkeling. Zijn er momenten van twijfel en onzekerheid waarbij je je afvraagt “hoe los ik dit op zonder mezelf te verliezen?” of “wat zullen ze van me denken?” dan is het goed om een moment stil te staan bij de vragen “hoe verhoud ik me tot mijn werk? en “Wat doet het werk met mij?”.
 
In onze training staan we stil bij zaken die gaan over de ruimte die een medisch zorgprofessional heeft of creëert op het werk. Hoe ga je om met een lastige situatie op het werk? Welke invloed heb je zelf op de cultuur in een groep? En hoe is die werkcultuur eigenlijk: open of oordelend? 
Deze zaken komen aan bod. Ook niet LUMC'ers kunnen zich voor deze cursus inschrijven.

Bent u verhinderd op 8 mei? Op 13 november 2020 gaan we deze training opnieuw organiseren.

*Peer support biedt ondersteuning die de negatieve impact van een medisch incident op de zorgverlener zelf en op de organisatie kan verminderen.
Just culture is een manier van het omgaan met elkaar èn met fouten die zijn oorsprong vindt in de luchtvaart.  Just culture is een omgeving waarin het uitgangspunt is dat iedereen fouten maakt en dat fouten er zijn om van te leren (en niet om bestraft te worden).

08:30 Ontvangst en registratie 
09:00 Just Culture: wat betekent dat, hoe werkt het in het LUMC, ervaringen tot nu toe
Jaap Hamming
10:30 Gesprekstechnieken Harvard-methode 
Ineke Booij
12:15 Conclusies van de ochtend
12:30 Lunch
13:30 Introductie, ervaringsverhalen Peer Support, discussie
Peer support-team
15:15 Glasl, de dynamiek van escalatie
Ineke Booij
16:45 Evaluatie en afsluiting
17:00 Einde

 

 

 

Drs. S.E. Booij
Psychiatrie s.e.booij consultancy
prof.dr. J.F. Hamming
LUMC
Hippocratespad 21, 2333 ZD Leiden

Gebouw 3
Zaal: V4-39
Route: 4e etage

Parkeren en bereikbaarheid LUMC 

Deelname € 275,-