Als geen ander weet Stijn Genders hoe belangrijk het is om zeker te zijn van je zaak als je een verrichting aan het oog doet. Die zekerheid gunt hij de huisartsen ook. Het gaat dan om de kleine verrichtingen zoals het omklappen van een ooglid, het insnijden van het ooglid of het verwijderen van een corpus alienum op het hoornvlies. Ogen zijn nou eenmaal kwetsbaar. Daarom zoomt oogarts Stijn Genders heel bewust in op het stap voor stap uitleggen van alle daarvoor noodzakelijke handelingen. Zijn doel is om het zo goed uit te leggen tijdens de cursus dat alle deelnemende huisartsen het begrijpen én kunnen uitvoeren, waarbij de veiligheid van de patiënt natuurlijk op nummer 1 staat.

Hoe doet Stijn Genders dat? Zijn belangrijkste uitgangspunt: praktisch en zoveel mogelijk oefenen. Handelingen knipt hij op in deelhandelingen en als deelnemers een deelhandeling helemaal beheersen, leren ze de volgende. Stijn maakt gebruik van al het bruikbare wat daarbij voor handen is: deelnemers oefenen op elkaar, hij geeft een life demo met een patiënt die daadwerkelijk zo’n aandoening heeft, hij vertelt wat hij doet: stap voor stap, hij laat de huisartsen oefenen op koeienogen en hij zorgt dat alle kennis die nodig is aanwezig is: ‘Hoe dik is een hoornvlies? Oh maar een halve millimeter en oh voelt het zo om daar echt met een boortje op te frezen.’ En de richtlijnen geeft hij werkenderwijs ook mee. Hij verplaatst zich in de huisartsen en geeft altijd stimulerende feedback.

Ook de demopatiënt moet zich veilig voelen. Dus pas na de life demo mogen de huisartsen vragen stellen aan de patiënt: ‘Hoe voelde dat? Hoe ervaarde je dat? Wat vond je prettig bij de behandeling?’ zijn dan veelgehoorde vragen. Hij laat ook zien hoe hij de demopatiënt op zijn gemak stelt. En hij legt uit waarom die iets op die manier doet. En hij sluit de cursus af met do’s en don’ts bij alle behandelingen om later nog eens op terug te grijpen. Deelnemende huisartsen hebben echt het gevoel dat ze het kunnen als ze de cursus verlaten. Ze hebben immers geleerd het helemaal zelf te doen.