• Startdatum:
  • 31 december 2023
  • Cursusduur:
  • 1 dagdeel
  • Werkzaam als:
  • AIOS, Huisarts, Physician assistant, Verpleegkundig specialist

Vergroot u uw kennis met deze unieke e-learning over hemoglobinopathieënWerkt u als huisarts in één van de grote steden of hebt u patiënten in één van de asielzoekerscentra? Dan is de kans groot dat u in contact komt met patiënten met hemoglobinopathieën. Het is belangrijk dat u als arts of specialist de klachten bij deze aandoening goed kunt identificeren en dragers kunt herkennen. Naast dat patiënten zelf klachten kunnen ervaren, lopen patiënten en dragers van hemoglobinopathie namelijk ook risico om een ernstig ziek kind te krijgen. Schrijf daarom nu in en leer direct.

Hoe om te gaan met een afwijkend hemoglobinegehalte?
Patiënten met hemoglobinopathieën kunnen lijden aan bijvoorbeeld sikkelziekte, bèta-thalassemie of de HbH-ziekte. Vanwege een afwijkend hemoglobinegehalte hebben zij vaak last van bloedarmoede. De klachten hierbij kunnen variëren van mild tot zeer ernstig. Een veel gehoord misverstand is dat je door het bepalen van het hemoglobinegehalte hemoglobinopathie kunt aantonen of uitsluiten; bedenk hierbij dat een drager van sikkelcelziekte vaak een normaal hemoglobinegehalte heeft. Sommige patiënten ervaren geen tot weinig klachten. Toch is het belangrijk dat u als huisarts of specialist dragers van hemoglobinopathieën altijd tijdig kunt opsporen. Dit omdat zij wel risico lopen om een ernstig ziek kind te krijgen. Om laatstgenoemde te voorkomen, kan er bijvoorbeeld preconceptionele diagnostiek aangeboden worden.

E-learning

De e-learning start met een filmpje ter introductie. Door middel van interviews met experts en patiënten, wordt de context geschetst en ingezoomd op de noodzaak van preventie. Na deze introductie doorloopt de deelnemer zes casussen waarbij steeds een drager van of patiënt met sikkelcelziekte, alfa-thalassemie of bèta-thalassemie centraal staat. Bij iedere casus wordt onderzocht of er hemoglobinopathieën kunnen worden vermoed. Vervolgens wordt bekeken welke testen idealiter worden aangevraagd, hoe deze uitslagen geïnterpreteerd moeten worden en welke vervolgstappen wenselijk zijn. Binnen iedere casus geven we achtergrondinformatie over de betreffende ziekte, de gevolgen voor de patiënt en de beschikbare behandelingen. Waar mogelijk verwijst de e-learning naar (externe) informatiebronnen. De e-learning sluiten men af met een eindtoets van 20 vragen. Slagen voor de eindtoets is een vereiste voor het behalen van accreditatiepunten voor de e-module.

De e-learning duurt ongeveer 3 uur en kan tussentijds worden gepauzeerd.

Doelgroep
Deelname is geschikt en geaccrediteerd voor huisartsen (in opleiding), specialist ouderengeneeskunde, verpleegkundig specialisten en physician assistants. 

Cursuscommissie
De e-learning is samengesteld door:

  • Dr. C.L. Harteveld, biochemisch moleculair geneticus, LUMC
  • Dr. E.J.F. Houwink, huisarts-docent, LUMC
  • Dr. J.L.H. Kerkhoffs, internist-hematoloog, HagaZiekenhuis


Deze e-learning is sponsorvrij.

E-learning

Nadat u zich heeft ingeschreven en van ons de bevestiging heeft ontvangen kunt u direct de e-learning volgen, tot een maand na afloop van 2023

Dit doet u door in te loggen met uw account van Boerhaave Nascholing:
-              Ga naar www.boerhaavenascholing.nl.
-              Klik op de knop "inloggen" en log in met uw inloggegevens.
-              Klik op “Mijn cursussen”.
-              Klik bij de E-learning Hemoglobinopathieën op de link “Naar leeromgeving”.
-              U vindt de e-learning in deze leeromgeving

Om voor accreditatiepunten in aanmerking te komen moeten minimaal 17 van de 20 vragen juist worden beantwoord. U krijgt twee herkansingsmogelijkheden. Wanneer u de e-learning met een voldoende heeft afgesloten kunt u de bijschrijving van de accreditatiepunten in de volgende kalendermaand verwachten.

Online
,
E-learning € 110,-

NB: De e-learning is direct na inschrijving beschikbaar.