• Startdatum:
  • 1 juli 2024
  • Cursusduur:
  • 1 dag
  • Werkzaam als:
  • AIOS, Medisch specialist

Accreditaties

  • ABIC:
  • 7

Op maandag 1 juli 2024 zal de derde editie van de Advanced Leiden Critical Airway Course (ALCA-course) plaatsvinden, een cursus die focust op zowel de fysiologisch als de anatomisch moeilijke luchtweg.
De cursus is primair bedoeld voor medisch specialisten/fellows/assistenten Intensive Care en Anesthesiologie, maar is ook zeker toegankelijk voor andere geïnteresseerden in de acute as.

Inhoud
Gedurende de kwaliteitsvisitatie van de opleiding voor fellows Intensive Care in het LUMC van 2022 kwam aan het licht dat de niet-anesthesiologische fellows Intensive Care een blijvende angst voor de moeilijke luchtweg hebben, met name als er geen anesthesiologische back-up is (zoals bijvoorbeeld in kleine perifere klinieken). Hierbij werd benadrukt dat de huidige leermethodes (simulaties op plastic poppen) een slechte weerspiegeling van de werkelijkheid geven. Daarom hebben we een cursus ontwikkeld voor artsen met luchtwegervaring, primair bedoeld voor niet-anesthesiologische fellows, waarbij de focus ligt op simulaties in een zo echt mogelijke omgeving op snijzaal, met menselijke lichamen als oefenmateriaal.

De cursus bestaat uit een korte theoretische introductie van ongeveer anderhalf uur, waarna er een carrousel zal zijn van drie onderdelen (CRM training op een IC-box, een theoretische verdieping van door de kandidaten zelf aangedragen casuïstiek, en front of neck access training op varkenstrachea's op snijzaal). In de middag wordt er, na de lunch, gesimuleerd op menselijke lichamen op snijzaal, waar het de bedoeling is om scenario's te voltooien die beginnen bij respiratoire insufficiëntie, en eindigen bij een gezekerde luchtweg. Het belangrijkste leerdoel is om meer zekerheid te krijgen in de anatomische luchtweg met de adjuncten die daarvoor gebruikt kunnen worden en meer bekendheid te creëren met de laatste noodgreep, namelijk de chirurgische luchtweg.

Na de cursus kunnen de deelnemers een volledig luchtwegalgoritme uitvoeren bij een fysiologische, anatomische en gecombineerd moeilijke intubatie.

Cursuscommissie

Deze cursus is samengesteld door:

  • MSc. N.T.A. Groeneveld
  • Dr. M.S. Arbous
  • Drs. J.D. van Hemel-Rintjap

Met dank aan de sponsoren voor hun bijdrage aan de cursus:

  PROGRAMMA
07:30 Ontvangst en registratie
08:00 Inleiding
Introductie luchtwegmanagement
(4 korte primers: Vortex, inductie medicatie en fysiologisch moeilijke luchtweg, wakker/spontaan ademende intubatie, crico.)
09:15 Carrousel ronde 1
10:25 Carrousel ronde 2
11:35 Carrousel ronde 3
12:45 Lunch
13:45 Eerste deel:
Simulaties op menselijke lichamen op snijzaal
15:10 Pauze
15:30 Tweede deel:
Simulaties op menselijke lichamen op snijzaal
17:00 Evaluatie en afsluiting
17:30 Einde cursus
  Carrouselonderdelen
  Carrouselonderdeel 1:
Front of neck access op varkenstrachea's op snijzaal, tijd inclusief wisselen en omkleden.
  Carrouselonderdeel 2:
Spontaan ademende intubatie icm CRM op een IC-box
  Carrouselonderdeel 3:
Fire Side Discussies, theoretische verdieping van zelf aangeleverde
casus. Gecombineerd met koffie en thee.
Dr. M.S. Arbous
Drs. N.T.A. Groeneveld
Drs. J.D. van Hemel-Rintjap
IC-arts, LUMC
LUMC
Einthovenweg 20, 2333 ZC Leiden

LUMC, Gebouw 2 zaal T0-22
Parkeren en bereikbaarheid LUMC

Deelname € 790,-

Let op: bij inschrijving gaat u akkoord met onze Algemene Voorwaarden, inclusief de genoemde annuleringsvoorwaarden. Administratiekosten kunnen in rekening gebracht worden bij annulering.