• Startdatum:
 • 6 september 2023
 • Cursusduur:
 • 3 dagdelen
 • Werkzaam als:
 • Huisarts, Medisch specialist, Specialist Ouderengeneeskunde

Accreditaties

 • ABAN:
 • 12

Optimaliseren van de gespreksvaardigheid

Deze interactieve cursus gaat in op een verdieping van de basisvaardigheden in begrip, reflectie en communicatie. Hierbij is er speciale aandacht voor diversiteit. We doen dit aan de hand van instructies en oefeningen vanuit ethiek & recht, levensbeschouwing en gesprekstechniek. Cursisten delen ook hun eigen ervaringen, reflecteren daarop en denken na over een kritische evaluatie.

We gaan samen in gesprek: Wat is noodzakelijk om mee te nemen qua belevingswereld van de patiënt of collega in het opstellen van een behandelplan? Wat kan als bijkomstig worden beschouwd? Wat is goede zorg? Wanneer ga je te ver? Hoe kun je er zo over spreken dat een patiënt zich goed geholpen en ook begrepen voelt? Maar ook: Hoe doe je dit samen met collega’s?

Leerdoelen
Na de cursus kan de specialist in verschillende casussen de uitdagingen signaleren, verwoorden en aanpakken. Ook kan de specialist doelgerichter en begripvoller gesprekken voeren met patiënten in het geval van onzekerheid en morele diversiteit. Daarnaast is de specialist ook bewuster van de juridische kaders die in de dilemma’s spelen.

 • DAG 1. Deelnemer...
 • ...signaleert en benoemt diversiteit in zijn patiëntenpopulatie bij het maken van keuzes in complexe situaties; bij verschil van referentiekader,
 • ...beschrijft in een concrete casus de spanningen die samenhangen met de fundamentele professionele en persoonlijke waarden en normen in een behandelrelatie en in de samenwerking binnen een interdisciplinair team.
 • ...kiest in gesprekken voor interventies waardoor de patiënt volop de ruimte krijgt om eigen motieven, waarden en normen te delen en als uitgangspunten aan het gesprek bij te dragen. Hij gebruikt deze interventies zoals binnen het slecht-nieuwsgesprek.
 • ...reflecteert en verantwoordt individueel en in teamverband de principes en de gevolgen van de besluiten met patiënten binnen gestructureerd zorg-ethisch overleg (moreel beraad).
 • DAG 2. Deelnemer...
 • ...signaleert en benoemt diversiteit in zijn patiëntenpopulatie bij het maken van keuzes in complexe situaties; bij onduidelijkheid over de feiten
 • ...beschrijft in een concrete casus de samenhang tussen shared decision- making en de spanningen die samenhangen met de fundamentele professionele en persoonlijke waarden en normen in een behandelrelatie e
 • ...kiest in gesprekken voor interventies waardoor de patiënt volop de ruimte krijgt om eigen motieven, waarden en normen te delen en als uitgangspunten aan het gesprek bij te dragen. Hij gebruikt deze interventies zoals  het informatie-vergarend gesprek bij dubbelzinnigheid.
 • ...reflecteert en verantwoordt individueel en in teamverband de principes en de gevolgen van de besluiten met patiënten binnen gestructureerd zorg-ethisch overleg (dilemmamethode).
 • DAG 3. Deelnemer...
 • ...signaleert en benoemt diversiteit in zijn patiëntenpopulatie bij het maken van keuzes in complexe situaties; wanneer de eigen belevingswereld belangrijker lijkt dan de feiten.
 • ...kiest in gesprekken voor interventies waardoor de patiënt volop de ruimte krijgt om eigen motieven, waarden en normen te delen en als uitgangspunten aan het gesprek bij te dragen. Hij gebruikt deze interventies binnen het slecht-nieuwsgesprek, zoals bij onbekendheid van motieven.
 • ...reflecteert en verantwoordt individueel en in teamverband de principes en de gevolgen van de besluiten met patiënten binnen gestructureerd zorg-ethisch overleg (hermeneutische methode).

Doelgroep
Deze cursus is bedoeld voor medisch specialisten met enige jaren werkervaring. Ook huisartsen en specialisten ouderengeneeskunde met enige jaren werkervaring zijn welkom. Bij deze cursus worden maximaal 10 deelnemers toegelaten.

Voorbereiding en inclusie:
De deelnemers worden gevraagd om een opdracht gerelateerd aan het thema te beschrijven en in te sturen. De cursus bestaat uit 3 dagdelen van 4 uur plus 2 voorbereidingsperioden van 1.5 uur (lezen, beschrijven casus, feedback op casus)

Dag 1 - 6 september 2023 - Diversiteit en semi-zekerheid

12:30 Registratie
13:00 Inleiding op het geheel en de dag.
Dagthema: Reflecteren en spreken in situaties waarin de feiten voor zich spreken maar er verschil is in existentieel en moreel referentiekader.
13:30 Presentatie casus: 'Diversiteit en semi-zekerheid'
14:10 Moreel beraad over casus
15:10 Impuls gespreksvoering: Slecht nieuws gesprek
15:30 Gespreksoefening: Eigen voorbereide casuïstiek
16:30 Onderwijsleergesprek: Wat heb je geleerd, wat geef je jouw collega participanten mee
17:00 Afsluiting

Dag 2 - 27 september 2023 - Diversiteit, ambiguïteit en onzekerheid

12:30 Registratie
13:00 Inleiding op de dag
Dagthema: Reflecteren en spreken in situaties waarin de feiten dubbelzinnig/anders geduid zijn, maar er een verschil in het existentiële en morele referentiekader
13:30 Presentatie casus: Ambiguïteit en onzekerheid
14:10 Moreel beraad over casus: Dilemma methode
15:10 Impuls gespreksvoering: Communicatie van ambiguïteit en onzekerheid
15:30 Gespreksoefening: Gespreksvoering tussen partijen met zekerheden en onzekerheden
16:30 Onderwijsleergesprek: Wat heb je geleerd, wat geef je jouw collega participanten mee
17:00 Afsluiting

 

Dag 3 - 11 oktober 2023 - Diversiteit, harde wensen en verschil van inzichten

12:30 Registratie
13:00 Inleiding op de dag
Dagthema: Reflecteren en spreken in situaties waarin de feiten onderwerp van keuze/discussie zijn en er een verschil is in het existentiële en morele referentiekader
13:30 Presentatie casus: Wensgeneeskunde
13:50 Impuls recht en ethiek.
Professionele autonomie en (afwijken) van richtlijnen
14:10 Moreel beraad over casus: Hermenteutische methode
15:10 Impuls gespreksvoering: Wat staat er op het spel, zowel voor de ander als voor jou
15:30 Gespreksoefening: Aan het licht brengen van persoonlijke ervaring en motieven van de patiënt
16:30 Onderwijsleergesprek: Wat heb je geleerd, wat geef je jouw collega participanten mee
17:00 Afsluiting
Dr. M.M. Eijkholt
Sr. jurist sectie E&R, LUMC
J.H.S. Evers
Drs. J.D. van Hemel-Rintjap
IC-arts, LUMC
LUMC
Hippocratespad 21, 2333 ZD Leiden

Locatie: LUMC
Gebouw 3
Dag 1: Zaal V2 - 26
Route en parkeren

Regulier tarief € 875,- 

Let op: bij inschrijving gaat u akkoord met onze Algemene Voorwaarden, inclusief de genoemde annuleringsvoorwaarden. Administratiekosten kunnen in rekening gebracht worden bij annulering.