• Startdatum:
  • 17 november 2023
  • Cursusduur:
  • 1 dag
  • Werkzaam als:
  • Huisarts, Specialist Ouderengeneeskunde

Het aantal huidkankerpatiënten neemt snel toe. Door de toegenomen blootstelling van Nederlanders aan zonlicht en de vergrijzing bereikt de huidkankerepidemie in de komende 10 jaar een hoogtepunt. Patiënten komen dan ook vaak bij de huisarts met vragen over verdachte huidafwijkingen en huidtumoren. Voor u als huisarts is het belangrijk om het onderscheid te maken tussen de goedaardige en kwaadaardige huidtumoren. In deze 1-daagse cursus leert u daarom meer over de vroegdiagnostiek en behandeling van basaalcelcarcinoom, plaveiselcelcarcinoom, melanoom en de voorstadia hiervan. Hierbij staan we stil bij dermatoscopie, apps en nieuwe therapieën.

Huidkanker spotten met het blote oog
Per jaar worden in Nederland meer dan 50.000 basaalcelcarcinomen en 7000 melanomen gediagnostiseerd. Voor patiënten is het belangrijk dat deze al in een vroeg stadium worden opgemerkt. Met de juiste kennis kan met het blote oog vaak al betrouwbaar een diagnose worden gesteld en worden besloten over behandelen en de noodzaak tot verwijzen.

De cursus is opgezet als een praktische training en wordt gegeven door dermatologen gespecialiseerd in de behandeling van huidkanker uit Leiden, Amsterdam en Utrecht (ovb). De nadruk van de cursus ligt op diagnostische skills en praktisch management. Aan het eind van de dag testen we de opgedane kennis met een quiz, zodat u na deze dag klaar bent om aan de slag te gaan in uw praktijk!

Dermatoscopie
Dermatoscopie is een diagnostische techniek die een waardevolle aanvulling kan zijn voor het onderscheiden van goedaardige en kwaadaardige huidtumoren. Tijdens de cursus oefenen we tijdens interactieve colleges met dermatoscopie en laten we zien waar het een toevoeging kan zijn op blote-oog diagnostiek.
 

NB: Deze cursus is uitsluitend gericht op huisartsen en specialisten ouderengeneeskunde.

 

Copyright

Alle informatie op deze cursuspagina in welke vorm dan ook (teksten, afbeeldingen, hand-outs, films, downloadbare bestanden) mag alléén worden gebruikt door deelnemers aan Dé cursus over huidkanker 2023 en mag niet aan derden worden verstrekt of elders worden gepubliceerd.

CONCEPT PROGRAMMA

08:45 Ontvangst en registratie
  Voorzitter: Dr. Remco van Doorn
09:20 Opening
Dr. Remco van Doorn
09:30 Benigne en maligne huidtumoren
 
10:15 Preventie
 
10:30 Kofiepauze
10:15 Actinische keratosen, M. Bowen en plaveiselcarcinoom
Dr. Deepak Balak
11:20 Het basaalcelcarcinoom
 
11:50 Van nevus tot melanoom
Dr. Remco van Doorn
12:30 Lunch
13:30 Dermatoscopie
 
14:30 Theepauze
15:00 Interactief college: Chirurgische behandeling van huidtumoren
Van ponsbiopt tot excisie

 
16:00 Interactief college: Behandeling van huidkanker bij de oudere patiënt
 
16:30 Quiz
Dr. Deepak Balak en dr. Remco van Doorn

 

LUMC
Hippocratespad 21, 2333 ZD Leiden
Deelname € 325,-

NB: Deze cursus is uitsluitend voor huisartsen en specialisten ouderengeneeskunde.