• Startdatum:
 • 24 november 2022
 • Cursusduur:
 • 14 dagen
 • Werkzaam als:
 • Huisarts

Inschrijving gesloten

Vanwege onvoldoende inschrijvingen hebben we noodgedwongen moeten besluiten om de kaderopleiding beleid en beheer niet in november 2022 te starten. Er zal ook geen verschuiving naar een toekomstige startdatum plaatsvinden. Op basis van het verloop van de aanmeldingen hebben we geconstateerd dat er in 2021/2022 helaas onvoldoende belangstelling is onder het beoogde publiek om met deze tweejarige opleiding te starten.


Modern leiderschap in de praktijk

Regie op regionale eerstelijnszorg en vaardigheden praktische veranderkunde

Kaderhuisartsen zijn een onmisbare schakel in de eerstelijns zorg die voortdurend in ontwikkeling is. Meer dan ooit is er behoefte binnen de gezondheidszorg aan huisartsen: 

• met organisatietalent;
• met inzicht en invloed op het speelveld waarin de huisarts zich bevindt; 
• met medisch leiderschap;
• die kunnen bijdragen bij het innoveren en verbeteren van zorg in de regio;
• die collega’s en hun organisaties hierbij willen ondersteunen; 
• die bruggen kunnen bouwen voor kwalitatief goede, toegankelijke en betaalbare zorg.

Doelgroep
Huisartsen die de ambitie hebben een actieve rol te spelen in de organisatie(s) van de huisartsenzorg en samenwerkingsverbanden in hun regio of al bestuurlijk actief zijn. Het programma is ook toegankelijk voor niet-huisartsen met voldoende (medische en organisatorische) vooropleiding.

Inhoud opleiding
Huisartsen krijgen in dit tweejarige deeltijdprogramma de kans zich professioneel te ontwikkelen op het gebied van organisatiekunde en projectmanagement, geavanceerde populatiegerichte praktijkvoering en deskundigheidsoverdracht. Het curriculum in dit programma sluit aan bij actuele inzichten in de maatschappelijke plaats van de huisartsgeneeskunde en biedt op vele manieren aanknopingspunten voor leiderschap van huisartsen in het aanbieden van kwalitatief hoogstaande zorg. Er wordt op heel verschillende manieren aan project- en organisatievaardigheden gewerkt, mede resulterend in een praktisch toepasbaar programma voor de eigen werksituatie.

In de kaderopleiding leer je de maatschappelijke veranderingen en impact op de gezondheidszorg te duiden en de betekenis hiervan te vertalen naar je eigen praktijk en de samenwerking met andere partijen, lokaal en regionaal. De rode draad in deze niet-klinische opleiding is ‘leren door doen’. Er is een cyclisch traject van verkennen, toepassen en oefenen. In deze opleiding werk je aan door jouzelf opgezette of mee-ontwikkelde zorgvernieuwingsprojecten en loop je verschillende stages. De opleidingsdagen zijn gevuld met kennis, vaardighedentraining en achtergrondconcepten; daarnaast uitwisseling, feedback en reflectie. Het onderwijs vindt plaats in een kleinschalige groep met vaste groepsbegeleiders. Gerenommeerde sprekers en cursusleiders laten alle aspecten van de organisatie van de eerstelijns gezondheidszorg zo actueel mogelijk aan bod komen. Dit vindt plaats in een stimulerende omgeving met de andere deelnemers. Met de opgedane kennis kun je direct aan de slag. 

Inhoudelijke thema’s: kwaliteitsbeleid, projectmatig werken, onderhandelen, verandermanagement, financiële expertise, data-analyse, populatiegerichte zorg, reflecterend vermogen, wetenschap, presenteren en publiceren, innoveren, profileren en netwerken. 

Vormgeving kaderopleiding
De kaderopleiding duurt twee jaar. Per jaar zijn er zeven onderwijsdagen. Deze bestaan uit drie tweedaagse scholingsbijeenkomsten en een eendaagse bijeenkomst in Woudschoten (Zeist). Het programma bestaat uit centrale onderwijsdagen, voorbereidingsopdrachten, uitwerkingsopdrachten, projecten, presentaties en het geven en krijgen van feedback op projecten. Het onderwijs vindt plaats in een kleinschalige groep met vaste groepsbegeleiders. 

Werkbelasting
De werkbelasting is gemiddeld een dag per week, de onderwijsdagen, voorbereiding en stages zijn hierbij inbegrepen. Naast de reguliere onderwijsdagen zijn er naar verwachting ook een aantal facultatieve onderwijsdagen mogelijk in samenwerking met bijvoorbeeld de kaderopleiding geïntegreerde eerstelijns ouderengeneeskunde en de kaderopleiding apothekers. 

Geregistreerd kaderhuisarts beleid en beheer 
Tijdens de opleiding kun je je als aspirant-lid aansluiten bij de BOHAG (Beleid en Organisatie Huisartsen Advies Groep). Deze expertgroep ziet het als haar taak de zorg te professionaliseren door kennisoverdracht, analyse, advisering en begeleiding van de individuele huisarts tot zorggroepen, regionale samenwerkingsverbanden en huisartsgeneeskundig relevante opleidingen. De BOHAG biedt ook de mogelijkheid tot blijvende ontwikkeling en relevante nascholing om als kaderhuisarts Beleid en Beheer geregistreerd te blijven. 

Cursuscommissie
Voor vragen met betrekking tot de inhoud van de Kaderopleiding kun je contact opnemen met de opleidingscoördinator Gré van Gelderen via M.G.van_Gelderen@lumc.nl

Kaderartsen beleid en beheer aan het woord

"Heerlijk om 2 jaar lang onder gelijkgestemden te zijn, geeft veel energie. Verder heeft de kaderopleiding B&B mij duidelijkheid gegeven over wat ik regionaal wilde gaan aanpakken en vooral ook welke richting ik niet wilde opgaan." Pascale Hendriks

"De Kaderopleiding Beleid en Beheer heeft mij inzichten gegeven om bestuur- en organisatievraagstukken aan te pakken. Door theoretische achtergronden en praktische opdrachten ontwikkelde ik een helicopterview op de huisartsenzorg. Met gelijkgestemden vond ik de inspiratie om als kaderhuisarts de huisartsenzorg te versterken." Aline Pikaar 

Aangepaste wijze voor inschrijving (voorlopig):
Vanwege de COVID-19 pandemie en de bijbehorende, onvoorspelbare maatregelen, hanteren wij een aangepaste inschrijfwijze.
U doet een voorinschrijving voor deze cursus. Bij een voorinschrijving bent u direct geplaatst voor de cursus. U ontvangt van ons de factuur, zodra de cursus definitief doorgaat. Met deze inschrijfwijze voorkomen wij onnodig betaalverkeer in geval van annulering van de cursus. NB. Als het maximum aantal deelnemers is bereikt, kunt u zich inschrijven voor de wachtrij. U bent dan niet direct geplaatst en uw deelname is afhankelijk van het vrijkomen van een plaats vanwege annuleringen.

Onderwijsdagen (data onder voorbehoud en ter indicatie)

2022

 • Donderdag 24 november 2022
 • Vrijdag 25 november 2022


2023

 • Vrijdag 20 januari 2023
 • Donderdag 16 maart 2023
 • Vrijdag 17 maart 2023
 • Vrijdag 23 juni 2023
 • Donderdag 5 oktober 2023
 • Vrijdag 6 oktober 2023
 • Donderdag 23 november 2023
 • Vrijdag 24 november 2023


2024

 • Donderdag 7 maart 2024
 • Vrijdag 8 maart 2024
Drs. M.J. Egberts
Sociale wetenschapper en Veranderkundige
M.G. van Gelderen
Kaderhuisarts Beleid en Beheer
Woudschoten Hotel & Conferentiecentrum
Woudenbergseweg 54, 3707 HX Zeist
0343 492 492
Volledig tarief € 9550,00
Betaling in twee termijnen € 9600,00
Betaling in vier termijnen € 9650,00

Maak hier uw keuze

* Er dient 1 onderdeel gekozen te worden
Inschrijven niet mogelijk
Neem contact op
Vooraankondiging, inschrijven nog niet mogelijk

Er wordt gecontroleerd of het mogelijk is om in te schrijven