• Startdatum:
  • 18 maart 2021
  • Cursusduur:
  • 3 dagdelen
  • Werkzaam als:
  • AIOS

Aangepaste wijze voor inschrijving (voorlopig):

We kunnen niet in de toekomst kijken, maar vooralsnog gaan we ervan uit dat onze geplande cursussen vanaf januari 2021 doorgaan. U kunt zich aanmelden voor de wachtrij. Gaat de cursus definitief door, dan ontvangt u van ons bericht. Als het aantal aanmeldingen hoger is dat het aantal beschikbare plaatsen, dan zal toekenning bij deze cursus op volgorde van aanmelding plaatsvinden.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

De medisch specialist moet de verbindende factor zijn tussen verschillende partijen in de zorg. Nu is het vaak nog zo dat zorgprofessionals werken vanuit hun eigen blikveld, waardoor er een totaaloverzicht op de patiënt ontbreekt. In deze cursus leert u dit probleem op te lossen met behulp van medisch leiderschap.

Vereisten competenties voor medisch leiderschap
Met een gedegen totaaloverzicht kan er betere zorg aan de patiënt geboden worden. Om hier als arts in opleiding tot assistent (AIOS) in bij te dragen, zijn er verschillende leiderschapskwaliteiten nodig. In deze cursus ontwikkelen alle deelnemers zich in de vereiste competenties: de CanMEDS.

Naast het medisch handelen zijn er diverse overstijgende competenties, waarbij sinds 2015 expliciete aandacht voor medisch leiderschap wordt gevraagd. Daarom besteden we in het cursusprogramma onder andere aandacht aan persoonlijk-, klinisch- en bestuurlijk leiderschap.

Ervaringen en leeropbrengsten
Na een theoretisch deel gaat u individueel of in deelgroepjes aan de slag met concrete opdrachten. In een tweede optionele bijeenkomst kunt u met andere deelnemers sparren over uw voortgang. Na ongeveer 6 maanden na de eerste cursusdag komen alle deelnemers weer bij elkaar om te rapporteren over hun ervaringen en leeropbrengsten op het gebied van medisch leiderschap.

Bent u benieuw naar het programma? Iedere AIOS die zich verder wil verdiepen in het thema medisch leiderschap is van harte welkom. Voor deze cursus zijn slechts 50 plekken beschikbaar. Meld u daarom snel aan via de inschrijfknop op deze pagina.

Medisch management en leiderschap
Carina Hilders (gynaecoloog) is eind 2014 benoemd als bijzonder hoogleraar ‘medisch management en leiderschap' en is tevens directievoorzitter van de Reinier de Graaf Groep. Zij deelt haar kennis en expertise op dit gebied graag met de AIOS in OOR Leiden.

Doelgroep
AIOS die zich verder willen verdiepen in het thema medisch leiderschap.
Maximaal 50 deelnemers.

  18 maart 2021 - ONLINE
14:00 Ontvangst en registratie
14:15 Introductie Medisch Leiderschap
15:00 Verdieping Medisch Leiderschap met behulp van persoonlijke opdrachten
15:45 Pauze
16:00 Persoonlijke uitdagingen in de eigen organisatie
16:45 Einde programma
  18 mei 2021 - ONLINE
14:00 Ontvangst en registratie
14:15 Medisch Leiderschap vanuit een breder (maatschappelijk) perspectief
15:00 Deelnemers pitchen hun persoonlijke project (voortgang, tips en trucs)
*5 min pitch
15:45 Pauze
16:00 VERVOLG: Deelnemers pitchen hun persoonlijke project (voortgang, tips en trucs)
*5 min pitch
17:00 Einde programma
  1 juli 2021 - ONLINE
14:00 Ontvangst en registratie
14:15 Medisch Leiderschap in de praktijk
15:00 Presentatie persoonlijke projecten en refectie
15:45 Pauze
16:00 Vervolg: Presentatie persoonlijke projecten en refectie
16:45 Einde 
Prof. Dr. C.G.J.M. Hilders (1)
Bestuurder, Reinier De Graaf Groep, Delft (RdGG)
ONLINE
,
Medewerker Leidse OOR ziekenhuizen € 0,-
Medewerker niet Leidse OOR € 300,-

Specifieke voorwaarden
Voor deelnemers werkzaam binnen de Leidse OOR is de cursus gratis op voorwaarde dat de gehele cursus wordt bijgewoond dan wel dat er tijdig wordt geannuleerd (zie algemene voorwaarden voor annuleringskosten). Annuleringsvoorwaarden gaan in 3 maanden voorafgaande aan de cursus.