• Startdatum:
 • 15 november 2021
 • Cursusduur:
 • 1 dagdeel
 • Werkzaam als:
 • AIOS, Huisarts

Accreditaties

 • ABC 1:
 • Aangevraagd

Update: Graag informeer ik u over ons besluit om de fysieke cursusavond op 15 november (19:00-21:45uuur) digitaal te organiseren via ZOOM. Dat scheelt u reistijd naar Leiden gedurende de avonduren. Inschrijven is mogelijk tot uiterlijk donderdag 11 november. Maar let op: deze blended nascholing vraagt minimaal 2 uur voorbereidingstijd. Wacht dus niet tot het laatste moment met inschrijven en plan een moment in, in uw agenda om de nieuw ontwikkelde E-learning te maken. Wij kijken ernaar uit u 15 november online te verwelkomen!

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Werkt u als huisarts in één van de grote steden of hebt u patiënten in één van de asielzoekerscentra? Dan is de kans groot dat u in contact komt met patiënten met hemoglobinopathieën. Het is belangrijk dat u als arts of specialist de klachten bij deze aandoening goed kunt identificeren en dragers kunt herkennen. Naast dat patiënten zelf klachten kunnen ervaren, lopen patiënten en dragers van hemoglobinopathie namelijk ook risico om een ernstig ziek kind te krijgen.

Boerhaave Nascholing biedt u een blended nascholing aan. Voorafgaand aan de nascholing vergroot u uw kennis met een unieke E-learning module. Tijdens de cursusavond gaat u samen met andere huisartsen aan de slag met praktijkgerichte casuïstiek en treedt u in contact met een patiënt. Tijdens deze nascholing leert u wat de meest voorkomende ziektebeelden (sikkelcel, alfa- en beta-thalassemie) zijn, hoe u hoog risico patienten tijdig kunt identificeren en welke behandelingen er mogelijk zijn. Ook kunt u na het volgen van deze nascholing uw patiënten goed informeren over de beste preventieve aanpak van deze ziektebeelden. Heeft u interesse? Schrijf u dan nu in via de inschrijfknop op deze pagina.

Hoe om te gaan met een afwijkend hemoglobinegehalte?
Patiënten met hemoglobinopathieën kunnen lijden aan bijvoorbeeld sikkelziekte, bèta-thalassemie of de HbH-ziekte. Vanwege een afwijkend hemoglobinegehalte hebben zij vaak last van bloedarmoede. De klachten hierbij kunnen variëren van mild tot zeer ernstig. Een veel gehoord misverstand is dat je door het bepalen van het hemoglobinegehalte hemoglobinopathie kunt aantonen of uitsluiten; bedenk hierbij dat een drager van sikkelcelziekte vaak een normaal hemoglobinegehalte heeft. Tijdens de cursus wordt ingegaan welke markers in bloed informatief en onderscheidend zijn om een juiste diagnose te stellen.

Sommige patiënten ervaren geen tot weinig klachten. Toch is het belangrijk dat u als huisarts of specialist dragers van hemoglobinopathieën altijd tijdig kunt opsporen. Dit omdat zij wel risico lopen om een ernstig ziek kind te krijgen. Om laatstgenoemde te voorkomen, kan er bijvoorbeeld preconceptionele diagnostiek aangeboden worden.

Aan de slag met praktijkgerichte casuïstiek
Om patiënten en dragers van hemoglobinopathieën goed te leren herkennen, gaat u in deze nascholing samen met andere huisartsen aan de slag met praktijkgerichte casuïstiek. Samen met de cursusleider bespreken jullie welke acties er bij patiënten gedaan kunnen worden, en wanneer ze (voor diagnostiek) doorverwezen moeten worden. Ook bespreken jullie gezamenlijk bijbehorende ethische dilemma’s en psychosociale aspecten. Daarnaast vertelt een patiente over haar ervaringen met hemoglobinopathie en wat zij verwacht van huisartsen in de dagelijkse zorg voor patiënten.

Cursuscommissie
Deze cursus is samengesteld door:

 • E. Citak, patiënt / voorzitter van OSCAR-Nederland - De patiëntenorganisatie voor dragers en patiënten met sikkelcelziekte en thalassemie
 • Dr. C.L. Harteveld, biochemisch moleculair geneticus, LUMC
 • Dr. E.J.F. Houwink, huisarts-docent, LUMC
 • Dr. J.L.H. Kerkhoffs, internist-hematoloog, HagaZiekenhuis


Deze cursus is sponsorvrij

*Deze cursusavond vindt online plaats*

18:30 Online ontvangst en registratie
18:55 Opening
  Isa Houwink
19:00 Terugkoppeling e-module en opfrissen kennis hemoglobinopathieën
  Isa Houwink
19:15 Casuïstiek in kleine groepen: verdieping kennis en toepassing in de praktijk
  Kees Harteveld
20:00 Pauze
20:15 Voorbeelden uit de dagelijkse praktijk
  Jean-Louis Kerkhoffs
21:00 De patiënt met hemoglobinopathie
  Elmas Citak en Isa Houwink / Kees Harteveld
21:30 Afsluiting
  Kees Harteveld
21:45 Einde programma
E. Citak
Patiënt / voorzitter OSCAR-Nederland - De patiëntenorganisatie voor dragers en patiënten met sikkelcelziekte en thalassemie
Dr. C.L. Harteveld
Klinisch geneticus, LUMC
Dr. E.J.F. Houwink
Huisarts-docent, Mayo Clinic
Dr. J.L.H. Kerkhoffs
,
Deelname € 295,-