Patiëntveiligheid 2020-III
- Startdatum:
- 7 september 2020
- Cursusduur:
- 1 dag
- Werkzaam als:
- AIOS
Zoals het er nu naar uit ziet, gaat deze cursus door.
Boerhaave nascholing behoudt zich het recht voor de cursus alsnog te annuleren/te verplaatsen naar een latere datum of de locatie te wijzigen, op geleide van de geldende maatregelen m.b.t. COVID-19.
We hopen op uw begrip.
---------------------------------------------------------------------
De medische zorg wordt steeds complexer. Voor u als arts in opleiding tot specialist (AIOS) is het daarom belangrijk om garant te staan voor de veiligheid van patiënten. In de cursus patiëntveiligheid leert u te werken volgens het Human Factor Management (HFM), een veiligheidsmanagementsysteem dat is toegespitst op de zorg.
Veiligheid in de zorg
In deze cursus leert u te werken volgens de basisprincipes van het HFM. Dit systeem is een moderne variant van het Crew Resource Management (CRM), waarmee indrukwekkende veiligheidsresultaten zijn behaald in de luchtvaart.
In de cursus gaat u onder leiding van CRM-instructeurs aan de slag met verbeterpunten voor uzelf en uw eigen afdeling. Niet alleen krijgt u haarfijn uitgelegd hoe u problemen kunt signaleren, ook pakt u samen met de opleider en de specialisten van het bedrijf Human Factor Management de pijnpunten aan die u tegenkomt. De trainers van Human Factor Management zijn gecertificeerde CRM-trainers die al jaren trainingen verzorgen in de luchtvaart én gezondheidszorg. Ze houden een spiegel voor en laten u met een verfrissende blik naar uw vak en patiëntveiligheid kijken.
Programma cursus patiëntveiligheid
In de cursus komen de volgende onderwerpen aan bod:
- Leiderschap
- Situationeel bewustzijn
- Besluitvorming
- Samenwerking
- Communicatie
- Safety II
- Just Culture
- Second Victim
Het programma bestaat onder andere uit team- en scenariotrainingen. De geleerde theorie kan zo direct in de praktijk worden gebracht. Om de cursus te volgen is het belangrijk dat u fit en scherp bent. Het wordt daarom ten sterkste afgeraden deze cursus direct voor of na een dienst te volgen.
Voorbereiding
U krijgt de leerstof vier weken voor de start van de cursus zowel digitaal als op papier toegezonden, deze voorbereiding neemt ca. 4 uur in beslag. Daarnaast wordt er gewerkt met een e-learning.
Organisatie
De training is een initiatief van de Regionale Opleiding Commissie van OOR Leiden en wordt georganiseerd door LUMC, HMC, Landsteiner Instituut en Human Factor Management in samenwerking met Boerhaave Nascholing.
Het is belangrijk dat u op tijd komt. In het belang van de cursus is het 15 minuten na aanvang niet meer mogelijk om aan te sluiten.
Mocht deze datum u niet uitkomen, we organiseren deze cursus ook op 27 oktober 2020.
Kortingstarief medewerker Leidse OOR Ziekenhuizen | € 0,- |
Deelname medewerker niet-Leidse OOR | € 350,- |
Specifieke voorwaarden
Voor deelnemers werkzaam binnen de Leidse OOR is de cursus gratis op voorwaarde dat de gehele cursus wordt bijgewoond dan wel dat er tijdig wordt geannuleerd (zie algemene voorwaarden voor annuleringskosten). Annuleringsvoorwaarden gaan in 3 maanden voorafgaande aan de cursus.
Aangepaste wijze voor inschrijving (voorlopig):
We kunnen niet in de toekomst kijken, maar vooralsnog gaan we ervan uit dat onze geplande cursussen vanaf september doorgaan. U kunt zich aanmelden voor de wachtrij. U hoeft nog niet te betalen. Gaat de cursus definitief door, dan ontvangt u van ons bericht en, indien van toepassing, sturen wij u een factuur.
Als de cursus doorgaat en het aantal aanmeldingen is hoger dat het aantal beschikbare plaatsen, dan zal toekenning bij deze cursus op volgorde van aanmelding plaatsvinden.