• Startdatum:
 • 6 februari 2020
 • Cursusduur:
 • 1 dagdeel
 • Werkzaam als:
 • AIOS, Huisarts, Paramedicus/ Medisch ondersteuner, Medisch specialist

Accreditaties

 • ABC 1:
 • 2
 • NAPA:
 • 2
 • NVvP:
 • 2
 • K&J/OG:
 • 2

De zesde Van Krevelenlezing staat in het teken van infantpsychiatrie. Wilt u graag bij de lezing aanwezig zijn? U kunt de Van Krevelenlezing kosteloos bijwonen en zich aanmelden via de inschrijfknop.

Infantpsychiatrie, het lijkt de ultieme preventie. Gemeenten beschouwen het vaak ook zo. Klopt dat wel? Zijn de verwachtingen niet te hoog gespannen? Zelfs al zijn we in staat vroeg te detecteren, wat moet je met zo’n klein wezentje? Het praat niet eens, dus interventie moet via de ouders.

Laat u tijdens deze lezing bijpraten door de experts. Zij bespreken de meest recente ontwikkelingen, zoals het classificatiesysteem dat recent werd gelanceerd en nu volop geïmplementeerd wordt. Wilt u weten wat Infantpsychiatrie u precies kan bieden? Schrijf u dan snel in voor deze Van Krevelenlezing. 

Van Krevelenlezingen
Boerhaave Nascholing is in 2018 met de Van Krevelenlezingen gestart, die afwisselend op de Campus Den Haag en in het LUMC worden gegeven. Elk jaar organiseren we drie tot vier lezingen waarvoor wij u van harte uitnodigen. Deze cyclus is een samenwerking van Curium-LUMC, LUMC, Youz en GGZ Rivierduinen. Doel van de nascholingen is om vanuit de GGZ de kennis en ervaring die relevant is voor het gehele jeugdveld, in een interactieve bijeenkomst te delen.

Curium-LUMC, LUMC, Youz en GGZ Rivierduinen bieden u deze lezingencyclus aan. Deelname is kosteloos.

Dr. Dirk Arnold van Krevelen
In het begin van de 20e eeuw introduceren Hans Asperger en Leo Kanner in Nederland de term autisme. In 1952 publiceert kinderpsychiater Dirk Arnold van Krevelen het artikel ‘Een geval van Early Infantile Autism' in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde. In de jaren daarna verwerft hij vooral veel bekendheid in het buitenland. Van Krevelen organiseert internationale congressen over de kinderpsychiatrie en schrijft meerdere leerboeken. Zijn opvattingen over autisme en daaraan verwante stoornissen kunnen nog steeds als visionair omschreven worden.

Na de Tweede Wereldoorlog begint Van Krevelen in Den Haag een psychiatrische praktijk en is hij korte tijd waarnemend hoofd van de sectie Geestelijke Gezondheid van de Militair Geneeskundige Dienst. Van 1953 tot 1955 is hij hoofd van de Jeugdpsychiatrische Dienst in Rotterdam. In 1950 wordt Van Krevelen privaatdocent en in 1956 wordt hij benoemd tot lector Kinderpsychiatrie aan de Universiteit Leiden.  Vanaf 1955 tot 1972 is hij tevens geneesheer-directeur van de Paedologische Kliniek Curium in Oegstgeest, het huidige Curium-LUMC.

Organiserend comité
Deze Van Krevelenlezing is samengesteld door:

 • Dr. M.C. Kasius, kinder- en jeugdpsychiater, De Banjaard Youz, Den Haag
 • G.M. Marijnissen, kinder- en jeugdpsychiater, Youz Leiden Ambulant, Leiden
 • Prof. dr. R.R.J.M. Vermeiren, kinder- en jeugdpsychiater, Curium-LUMC
15:30 Registratie*
16:00 Inleiding
Prof. dr. Robert Vermeiren
16:05

Baby’s en peuters op de sofa?: de Infant Mental Health visie 
Hedwig van Bakel
In deze presentatie wordt het perspectief van Infant Mental Health (IMH) toegelicht en wordt ingegaan op het belang om de ouder-kind relatie binnen diagnostiek en behandeling centraal te stellen.

17:05

Vroeg diagnostiek en behandeling in de kinderpsychiatrische praktijk
Marrit Vogtlander
Hoe herken je kinderpsychiatrische problematiek op jonge leeftijd? En kun je kinderen en hun ouders verder helpen (bijvoorbeeld door adviseren en/of verwijzen)?  Deze presentatie wordt verteld vanuit de praktijk.

18:00 Afsluitende (netwerk)borrel

* Let op: bij de registratie is geen koffie/thee beschikbaar. Mocht u daar behoefte aan hebben, dan verwijzen wij u naar de Coffee Corner van het LUMC (Hoofdgebouw, 2e etage), of de koffieautomaten in de foyer van het Onderwijsgebouw (Gebouw 3).

Prof. dr. H.J.A. van Bakel
Bijzonder hoogleraar Infant Mental Health, Tilburg University / GZ-psycholoog, Youz
Prof. Dr. R.R.J.M. Vermeiren
Kinder- en jeugdpsychiater, LUMC Curium
Drs. M.F. Vogtlander
LUMC
Hippocratespad 21, 2333 ZD Leiden

Gebouw: gebouw 3 (Onderwijsgebouw)
Zaal: Burumazaal

Parkeren en bereikbaarheid LUMC

Deelname is kosteloos