• Startdatum:
 • 18 september 2018
 • Cursusduur:
 • 2 dagen
 • Werkzaam als:
 • Huisarts

Aan alle huisartsopleiders verbonden aan de huisartsopleiding te Leiden

Voor de Opleiderstweedaagse in 2018 hebben we gekozen voor 2 thema’s:
Dag 1: ‘Van je praktijk een leerwerkplek maken’
Dag 2: ‘Spoedeisende Zorg’

Van je praktijk een leerwerkplek maken is de basis van goed opleiderschap. Hoe heeft iedere opleider dit gedaan? Hoe kunnen we elkaar hierin op ideeën brengen en wat kan beter? Het nieuwe profiel/leerwerkplan en de thema’s/KBA’s van de huisarts zullen hierbij gebruikt worden.

Spoedeisende zorg is als tweede thema gekozen omdat het een belangrijk thema/onderwerp is in het beroepsprofiel van de huisarts. Aan bod komen o.a. de ABCDE methodiek, feedback geven en beoordelen van de aios op haar spoedeisende zorg vaardigheden.

Programma
Beide dagen starten we met een korte, plenaire introductie of discussie. Daarna zijn er diverse workshops

Dag 1
Deze dag gaat over ‘van je praktijk een leerwerkplek maken’. Het Leids Huisarts Opleiders Platform (LHOP) zal tijd en ruimte krijgen om met alle deelnemende opleiders relevante zaken te bespreken. In het programma is er ook gelegenheid om elkaar informeel te ontmoeten.

Workshops I en II: hieruit kun je er twee kiezen:

 1. OOM weet raad
  Hoe hou ik het spannend als opleider? Heeft niet een ieder dat het brandend vuur waarmee je bent gestart soms wat kan doven?
  In deze workshop leer je hoe je geïnspireerd kan blijven. Samen met je mede opleiders onderzoek je welke hulpmiddelen je in kan zetten bij het opleiden van de aios. Leer van elkaar en leef je uit in creativiteit. Maak kennis met de diversiteit aan middelen die je in kan zetten om het vuur op te stoken. Zo leer je het energie niveau op te laden en het opleiden gaat weer vanzelf. Immers leren leren staat nooit stil.
   
 2. It takes two to Tango
  Deze workshop is speciaal voor duo opleiders. Het is de bedoeling dat je als duo samen deze workshop volgt. Bij de inschrijving kun je uit 2 momenten kiezen, zorg ervoor dat je beide voor hetzelfde moment kiest.
  De meeste huisartsen die starten als huisartsopleider doen dat samen met een collega en vormen een duo opleiderschap.
  Hoe heb je als duo de samenwerking georganiseerd? Wat gaat goed en wat kan beter?
  Hoe leuk of lastig is het voor aios opgeleid te worden door twee opleiders?
  In deze workshop wordt gekeken naar de organisatie van het duo opleiderschap. In het tweede deel bespreken we wat in de praktijk parels zijn geweest en wat lastige situaties waren. Wat kan ieder hiervan leren?
   
 3. Hoe meer zielen, hoe meer opleidingsvreugd!
  De assistentes zijn de spil waar de praktijk om draait en POH’s zijn ook niet meer weg te denken uit de huisartsenpraktijk. Maar hoe worden assistentes, POH-S en POH-GGZ bij de opleiding betrokken? En hoe zou dat beter kunnen? Wat kan de aios van hen leren? Medisch inhoudelijk maar ook op het gebied van samenwerken en professionaliteit? Wat zijn best practices en wat zijn valkuilen? Hoe sta je er zelf in? Voel je je nog vaardig genoeg op het gebied van de chronische zorg of GGZ? Moet je alles nog wel weten en kunnen? Moet de aios alles weten en kunnen aan het eind van de opleiding?
  Vragen waar we antwoord op proberen te vinden in deze workshop.
   
 4. Grenzen leren verleggen buiten de praktijk
  Huisartsgeneeskunde is geen loketgeneeskunde meer; als huisarts moet je de praktijk uit, de wijk en de regio in. Hoe leer je je aios samen te werken en te leren buiten de praktijk met andere disciplines van zorg en welzijn?
  Hoe leer je de aios samenwerken en aansturen van een mono- en multidisciplinaire manager in de wijk en in de regio? Of is dit niet wenselijk? Moet een aios eerst maar eens een goede dokter worden? En moet iedere aios deze competenties hebben ?
  Samen met de deelnemers wordt op zoek gegaan naar mogelijkheden en uitdagingen.

Dag 2
We starten de tweede dag met een plenaire discussie over het leren van spoedeisende geneeskunde. Kan een aios van een huisartsopleider spoedeisende geneeskunde onder de knie krijgen? Hoe beoordeel je een aios in spoedeisende geneeskunde?

Workshops III en IV:

 1. Workshop ABCDE
  Hoe werk je in spoedeisende situaties met de ABCDE-methode. Met medewerking van Schola Medica wordt deze methode aan de hand van verschillende scenario’s met lotuspatiënten in kleine groepen geoefend. Bij de indeling van de opleiders in deze workshop wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met de ervaring die je al hebt met de STARclass Spoedzorg.
   
 2. Workshop feedback geven, beoordelen in spoedeisende situaties
  In kleine groepen wordt geoefend met het geven van feedback aan de aios in spoedeisende situaties. We vragen je om een casus mee te nemen waarin het tijdens de dienst of in je praktijk lastig was om feedback te geven of de aios te beoordelen. Er wordt geoefend met zeer ervaren acteurs.

Deelname
We hebben dit jaar weer een programma waar je als Leidse opleider bij moet zijn!
Van de kant van de organisatie stellen wij alles in het werk om er een goed georganiseerde en inspirerende twee dagen van te maken. Net als de andere jaren bieden we dezelfde tweedaagse 2 keer aan: in maart en september.

Overnachting
Wij gaan ervan uit dat je blijft overnachten. Indien je hiervan afziet dit graag uiterlijk 15 augustus 2018 aan het opleiderssecretariaat doorgeven, zodat we hier rekening mee kunnen houden met de reservering van de kamers. De financiële bijdrage blijft wel hetzelfde.
Naast de overnachting tijdens de opleiderstweedaagse heb je de mogelijkheid om voorafgaand op maandag 17 september 2018 een overnachting bij te boeken; hiervoor hebben we alvast een beperkt aantal kamers extra in optie geboekt. De kosten zijn voor eigen rekening. Mocht je hiervan gebruik willen maken kun je dit ook uiterlijk 15 augustus 2018 kenbaar maken aan het opleiderssecretariaat.

Kosten en inschrijving
We vragen je een tegemoetkoming in de kosten van €330,00 (inclusief 1 overnachting). Het instituut zal de rest van de kosten op zich nemen. De inschrijving, betaling en workshopkeuze lopen via de Boerhaave Commissie en dienen uiterlijk 25 mei 2018 ontvangen te zijn. De link hiervoor tref je in de mail aan. Inschrijving zonder betaling is niet geldig. Bij een volledige inschrijving en betaling ontvang je een maand voor aanvang van de opleiderstweedaagse een bewijs van deelname.

Annulering
De kosten voor deelname worden bij annulering niet gerestitueerd. Hiervoor gelden de Algemene Voorwaarden van de Boerhaave Nascholing.

Vragen
Heb je vragen dan kun je deze stellen aan het opleiderssecretariaat:
Marjolein van der Burg, 071-5268409 of Esther van Zelst, 071-5268452.
Mail: huisartsopleidersleiden@lumc.nl.

 

DAG 1 – 18 september 2018

09.00

Ontvangst en koffie

09.30

Welkom en opening van de opleiderstweedaagse

11.00

Workshopronde I

12.30

Lunch

14.00

Workshopronde II

16.00

Plenair: bijeenkomst Leids Huisarts Opleiders Platform

17.00

Ontspanning en borrel

19.30

Diner

 

DAG 2 – 19 september 2018

 

09.00

Start programma plenair

10.30

Workshopronde III

12.30

Lunch

14.00

Workshopronde IV

16.00

Einde

Landgoed Zonheuvel
Amersfoortseweg 98, 3941 EP DOORN
0343-473500

Deelname kosten opleiderstweedaagse 18 en 19 september 2018

€330,-

Deelname alleen dag 1 – 18 september 2018

€145,-

Deelname alleen dag 2 – 19 september 2018

€145,-

 

 

Annulering

De kosten voor deelname worden bij annulering niet gerestitueerd. Hiervoor gelden de Algemene Voorwaarden van de Boerhaave Nascholing.

 

Maak hier uw keuze

Inschrijven niet mogelijk
Neem contact op
Vooraankondiging, inschrijven nog niet mogelijk

Er wordt gecontroleerd of het mogelijk is om in te schrijven