• Startdatum:
 • 12 mei 2018
 • Cursusduur:
 • 1 dag
 • Werkzaam als:
 • AIOS, Medisch specialist

Accreditaties

 • NVDV:
 • 6

Komt u in de spreekkamer ook vragen tegen over het uiterlijk en cosmetische behandelingen? Wat mogelijke risico’s zijn? Welke behandeling stelt u voor? Wat betekent het voor patiënt? Hoe gaat u om met verwachtingen van de patiënt? Bent u van plan als dermatoloog cosmetische behandelingen uit te voeren of doet u dit al?
Deze cursus biedt specifieke diepgaande kennis over cosmetische behandelingen, over technieken, achtergronden van behandelmethoden, maar ook wat mogelijke complicaties zijn bij een voorgesteld behandeltraject.
De opzet van de cursus - met veel casuïstiek - biedt u inzichten en zekerheid bij het verrichten van behandelingen voor cosmetische indicaties, met de focus op botox en fillers. De valkuilen worden besproken en de achtergrondkennis die aan bod komt geeft u de mogelijkheid de ins- en outs en risico’s van cosmetische behandelingen écht te begrijpen. De cursus bestaat uit plenaire colleges en live patiëntdemonstraties.

Na afloop van de cursus

 • kent de deelnemer de anatomie, de materialen en de risico’s
 • kan de deelnemer de voor- en nadelen benoemen van behandelingen met botox, fillers en dermatochirurgische behandelingen
 • weet de deelnemer botox behandelingen en injectables praktisch toe te passen
 • is de deelnemer in staat onderscheid te maken tussen behandelingen, behandelindicaties en pitfalls of situaties beter geen behandeling te kiezen of juist een ander alternatief te kiezen.

Doelgroep

De cursus is bestemd voor dermatologen en dermatologen in opleiding.

 

Sprekers

Loek Habbema is dermatoloog en sinds 25 jaar volledig werkzaam in de Cosmetische Dermatologie. Hij is een veelgevraagd internationaal spreker, Past-President van meerdere internationale organisaties zoals de International Society of Dermatologic Surgery en World Academy of Cosmetic Surgery en heeft meerdere wetenschappelijke publicaties op zijn naam. Hij ontving de prestigieuze Karl Koller Award voor zijn bijdrage aan de ontwikkeling van de Tumescente Anesthesie. Hij is “Board Certified” door de internationale divisie van de American Academy of Cosmetic Surgery. In Nederland geldt hij als één van de grondleggers van de Cosmetische Dermatologie en is voorzitter van de Domeingroep Cosmetische Dermatologie.

Gerhard Sattler is dermatoloog en eigenaar van de Rosenpark kliniek in Duitsland. Hij is een internationaal leider op het gebied van de Cosmetische Dermatologie en Past-President van meerdere organisaties waaronder de International Society of Dermatologic Surgery. Hij organiseert sinds vele jaren het Live Symposium in Frankfurt op gebied van dermato-chirurgie. Hij schreef meerdere boeken over Fillers en Botuline Toxine en heeft bijdragen geleverd aan meerdere wetenschappelijke publicaties op het gebied van de Cosmetische Dermatologie. Hij ontving de prestigieuze Karl Koller Award voor zijn bijdrage aan de ontwikkeling van de Tumescente Anesthesie. Hij is “Board Certified” door de internationale divisie van de American Academy of Cosmetic Surgery.

Oliver Kreyden is dermatoloog in Zwitserland en sinds lange tijd werkzaam in de Cosmetische Dermatologie. Hij is gespecialiseerd in BTX-A, Hyperhidrosis en Chemische Peelings. Hij is President van de Swiss Society of Esthetic Dermatology and Skincare en Past President van de European Society for Cosmetic and Aesthetic Dermatology en een veelgevraagd spreker op internationale congressen. Hij is editor van het boek “Hyperhidrosis and Botulinum Toxin in Dermatology”.

Anne Berthe Halk is AIOS Dermatologie. Zij heeft in Nederland mede vormgegeven aan vele richtlijnen in de Dermatologie en ze heeft een belangrijke rol gespeeld bij het ontwikkelen van de nationale leidraden in de Cosmetische Dermatologie. Naast haar opleiding is ze part-time werkzaam in de Cosmetische Dermatologie.

De cursus wordt mede mogelijk gemaakt door Merz aesthetics en Allergan.

 

08.30

Registratie en ontvangst

 

Voorzitter: Loek Habbema

09.15

Cosmetische Dermatologie: een overzicht

 

Loek Habbema

09.30

The ageing process

 

Gerhard Sattler

10:00

Leidraden in de cosmetische dermatologie

 

Anne Berthe Halk

10:20

BTX-A: Anatomische aandachtspunten

 

Loek Habbema

10:45

Koffiepauze

11:15

BTX-A: Upper face; treatment and side-effects

 

Oliver Kreyden

11:25

BTX-A: Midface; treatment and side-effects

 

Oliver Kreyden

11:35

BTX-A: Lower face; treatment and side-effects

 

Oliver Kreyden

11:45

Discussion

 

Loek Habbema / Gerhard Sattler

12:00

Fillers: An overview

 

Gerhard Sattler

12:30

Lunch

13:15

Anatomical guided use of fillers

 

Gerhard Sattler

14:00

Discussion

14:10

Treatment of Hyperhidrosis: tips and tricks

 

Oliver Kreyden

14:30

Patient evaluation and treatment: Live demonstration

 

Gerhard Sattler / Oliver Kreyden / Loek Habbema

15:15

Theepauze

15:45

Patient evaluation and treatment: Live demonstration

 

Gerhard Sattler / Oliver Kreyden / Loek Habbema

16:30

Discussion and summary

 

Gerhard Sattler / Oliver Kreyden / Loek Habbema

17:00

Borrel en afscheid

Drs. L. Habbema
Dr. A.B. Halk
dr. O. Kreyden
Praxis Methininserhof
G. Sattler
LUMC
Albinusdreef 2, 2333 ZA Leiden

€ 200

korting aios - € 50