• Startdatum:
  • 31 mei 2017
  • Cursusduur:
  • 1 dag
  • Werkzaam als:
  • AIOS

Patiëntveiligheid

Door de toename van de complexiteit van de medische zorg is het evident dat het bewustzijn van de veiligheid steeds belangrijker wordt.
Naast de invoering van het VMS, dat in grote mate heeft bijgedragen aan de veiligheid voor patiënten, is er veel winst te behalen door een verbeterde samenwerking binnen medische teams.
In de luchtvaart zijn indrukwekkende resultaten behaald door de invoering van Crew Resource Management (CRM).

Human Factor Management (HFM) is een moderne variant van CRM die in dit geval is toegespitst op de zorg. De AIOS leert in dit programma de basis van deze methode en krijgt de opdracht om op de afdeling waar hij/zij werkt verbeterpunten op HFM-gebied te signaleren en, in overleg met de opleider en mede ondersteund door TACTESS, daadwerkelijk aan te pakken.

Onderwerpen die o.a. aan bod komen zijn: conflicten & samenwerking, teamprestatie, communicatie, werkcultuur, besluitvorming, stress, fitheid en vermoeidheid etc. Verder zal het programma o.a. bestaan uit team/scenariotrainingen, waarmee het geleerde in de praktijk kan worden gebracht.

Omdat het een interactieve cursus is en er in teams wordt samengewerkt, is het nodig deze cursus fit te kunnen volgen. Het wordt dus ten sterkste afgeraden deze cursus direct voor/na een dienst te doen. In het belang van de cursus, is deelname 15 minuten na aanvang van de cursus niet meer mogelijk.

Voorbereiding

Een maand voor het gezamenlijke programma wordt er leerstof toegezonden in zowel digitale als papieren vorm. In de loop van 2017 zal er aanvullend gewerkt worden met e-learning modules. Iedere deelnemer moet vóór de cursus op zoek gaan naar een supervisor/sparring partner op de afdeling, waarmee hij/zij het onderwerp patiëntveiligheid in de daarop volgende periode kan bespreken. De deelnemer geeft de contactgegevens van deze persoon (naam/mailadres/telefoonnummer) door aan de coördinator, uiterlijk een week voordat de cursus begint.

Organisatie

De training is een initiatief van de Regionale Opleiding Commissie van OOR Leiden en wordt georganiseerd door LUMC, MCH-Bronovo, Landsteiner Instituut en TACTESS in samenwerking met Boerhaave Nascholing.

Docenten

E. Hoogendoorn, Piloot, CAA gecertificeerd CRM-instructeur, Tactess
Drs. R.A.J. Janss, CRM-gecertificeerd instructeur, anesthesioloog, LUMC
J. Woudstra, Piloot, kwaliteitsmanager, CRM-instructeur, Tactess

Coördinator

S.W. Donk, coördinator DOO, e-mail

LUMC
Albinusdreef 2, 2333 ZA Leiden