“Oh is er alweer een dag voorbij.”, verzuchten cursisten aan elkaar als ze de cursus Laboratory Diagnosis of Human Parasitic Infections gevolgd hebben. Ze vervelen zich gedurende twee weken dat de cursus duurt dan ook geen moment. Lisette van Lieshout biedt samen met haar collega’s een uiterst afwisselend programma aan. Alles is op elkaar afgestemd: de casussen, de e-learning, de practica, de gebruikte moderne onderwijstechnieken. Ook over de duo’s waarin de deelnemers aan hun opdrachten werken is van tevoren nagedacht: bij voorkeur werkt een Nederlandse cursist samen met een buitenlandse deelnemer. Ze verschillen in achtergrond en ervaring, dus zo vullen de deelnemers elkaar aan en leren ze veel als ze samen een casus oplossen. De eerste week, wanneer alle lessen in het Engels zijn, is een gewild onderdeel in de internationale markt. De tweede week richt zich geheel op de Nederlandse situatie.

Het is nu de 25e keer dat de cursus vanuit de Afdeling Parasitologie aangeboden wordt. De docenten zijn onverminderd enthousiast voor de resultaten van hun deelnemers en de feedback die ze geven tijdens de praktijkopdrachten is altijd positief. De casussen worden door hen zelf samengesteld; die zijn uit het leven gegrepen. Ze beschikken over een collectie mooi klinisch materiaal. Dat bestaat uit pitfalls uit de praktijk die je niet eenvoudig kunt oplossen. De casussen zijn uitdagend en er zijn veel praktijklessen. Ongeveer de helft van de theorie wordt gegeven door de cursuscoördinatoren zelf. Daarnaast instrueert Lisette van Lieshout nauwkeurig de gastdocenten die de overige lessen verzorgen. Dat zijn echte experts op hun vakgebied, zodat de deelnemers een volledig beeld krijgen van wat er speelt in de parasitologie, zonder teveel overlap.

De deelnemers starten met eenvoudige casussen, maar gaandeweg worden die ingewikkelder. Al het materiaal dat gebruikt wordt bij de cursus is mooi en laat precies zien wat er overgebracht moet worden. Lisette van Lieshout en de andere docenten gaan tijdens de cursus in op de vragen uit de praktijk. De interactie is heel groot, zowel tijdens de praktijklessen als de colleges. De deelnemers krijgen ook een rondleiding op de Parasitologie research afdeling van het LUMC en er is een e-learning die de cursisten thuis kunnen maken. “Goed onderwijs maken kost veel tijd, maar het is heel bevredigend om daarin te investeren.”, aldus Lisette van Lieshout.