• Startdatum:
  • 20 november 2018
  • Cursusduur:
  • 3 dagdelen
  • Werkzaam als:
  • AIOS

LET OP: De laatste cursusmiddag 28 mei 2019 is geannuleerd en verschoven naar 6 december 2019.

Deze cursus heeft al plaatsgevonden. In 2019 staan nieuwe cursussen "Medisch Leiderschap" gepland. Check Boerhaavenascholing.nl

Introductie

“Alle partijen die bij de patiëntenzorg betrokken zijn, doen dit vaak vanuit hun eigen blikveld, waardoor het totaaloverzicht op de patiënt ontbreekt. De medisch specialist moet de verbindende schakel worden tussen deze partijen en de zorg. Hier wordt de zorg voor de patiënt beter van. Om die essentiële schakel te zijn en te worden hebben specialisten allerlei verschillende leiderschapskwaliteiten nodig.”
 
Elke medisch specialist in opleiding ontwikkelt zich in de vereiste competenties: de CanMEDS. Naast het medisch handelen zijn er diverse discipline overstijgende competenties, waarbij sinds 2015 expliciete aandacht voor medisch leiderschap wordt gevraagd.

Docent
Carina Hilders (gynaecoloog) is eind 2014 benoemd als bijzonder hoogleraar ‘medisch management en leiderschap' en is tevens directievoorzitter van de Reinier de Graaf Groep. Zij deelt haar kennis en expertise op dit gebied graag met de aios in OOR Leiden.

Opbouw cursus
In deze cursus zal op het brede palet van medisch leiderschap worden ingegaan: persoonlijk, klinisch en bestuurlijk leiderschap. Hierbij komen onder meer persoonlijke groei en effectiviteit, verantwoordelijkheid nemen en sturing geven, en bestuurlijke rollen aan de orde en dat in de context van zowel de zorgorganisatie als van het zorgstelsel.

Na bovenstaande theoretische verdieping zal de aios met concrete opdrachten aan de slag gaan. Hierover kan individueel of in deelgroepjes worden gespard in een tweede bijeenkomst na drie maanden. Na zes maanden is de slotbijeenkomst waarin de deelnemende aios in kleinere groepen zullen rapporteren over hun ervaringen en leeropbrengsten op het gebied van medisch leiderschap.

Doelgroep
AIOS die zich verder willen verdiepen in het thema medisch leiderschap.
Maximaal 50 deelnemers.

  20 november 2018 - ruimte: Reinier de Graaf 1 - 5e etage
09:45 Ontvangst en registratie
10:00 Medisch leiderschap vanuit het perspectief van Carina Hilders
12:00 Einde programma
  13 februari 2019 - ruimte: Reinier de Graaf 1 - 5e etage
13:45 Ontvangst en registratie
14:00 3 uur pitchen
17:00 Einde programma
  28 mei 2019 - ruimte: Reinier de Graaf 1 - 5e etage
13.45 Registratie
14:00-17:00 Eindpresentatie
Prof. Dr. C.G.J.M. Hilders (1)
Bestuurder, Reinier De Graaf Groep, Delft (RdGG)
Reinier De Graaf Gasthuis
Reinier De Graafweg 3-11, 2625 AD Delft

20 november 2018 : Reinier de Graaf Gasthuis, lokaal: Reinier de Graaf 1, 5e etage
13 februari 2019: Reinier de Graaf Gasthuis, lokaal: Reinier de Graaf 1, 5e etage
28 mei 2019: Reinier de Graaf Gasthuis, lokaal: Reinier de Graaf 1, 5e etage

Medewerker Leidse OOR ziekenhuizen € 0,-
Medewerker niet Leidse OOR € 300,-

Specifieke voorwaarden
Voor deelnemers werkzaam binnen de Leidse OOR is de cursus gratis op voorwaarde dat de gehele cursus wordt bijgewoond dan wel dat er tijdig wordt geannuleerd (zie algemene voorwaarden voor annuleringskosten). Annuleringsvoorwaarden gaan in 3 maanden voorafgaande aan de cursus